Kingsfordweg 151 Amsterdam

Kingsfordweg 151 Amsterdam

+31 (0)20 8203693

Wat is mijn IP adres

Wat is uw IP adres?

Zoals elk apparaat dat kan bellen een telefoonnummer heeft, heeft elk apparaat dat aan het internet verbonden zit een IP-adres (IP staat voor Internet Protocol).

De IP-adressen van uw apparaat zijn op dit moment bijvoorbeeld:

Uw IP adressen:

IPv4: 62.45.110.127

IPv6: 2001:4c3c:5003:8c00:79a7:61d:c1bc:924a


Deze nummers zijn niet altijd hetzelfde. Als u met wifi verbonden bent is dit bijvoorbeeld het IP van uw modem, als u mobiele data gebruikt dan krijgt u een tijdelijk IP. Op deze pagina beantwoorden wij al uw vragen over IP-adressen en vertellen wij wat u moet doen om uw IP te laten pentesten.

Hebben websites een IP-adres?

Ook websites hebben een IP-adres. Wanneer u een websitenaam heeft opgezocht in uw browser, dan gaan DNS-servers (Domain Name Servers) op zoek naar het IP nummer dat bij deze websitenaam hoort. Bij dit IP-adres hoort een webserver: een grote computer die speciaal is ingericht om websites te draaien. Op zo’n webserver zitten meestal veel meer websites dan één. Verschillende websites hebben dan hetzelfde IP-adres. Eigenlijk is het IP-nummer van een website dus het IP-adres van de webserver waar die website op draait.

Zit het IP-adres in mijn computer?

In elke computer zit minstens een IP-adres. Het is wel handig om te weten dat computers meestal via een modem met internet verbonden zijn. Een modem geeft aan zijn interne netwerk met computers en andere apparaten eigen IP-adressen. Deze IP-adressen verschillen met het IP adres van de computers op het wereldwijde internet. Het wereldwijde IP adres van uw computer, netwerk of bedrijf is niet zichtbaar vanaf het interne netwerk, maar wel via deze pagina.

Hoe kunnen IP adressen eruit zien?

Er zijn twee soorten IP-adressen: IPv4 en IPv6. Beide adressen hebben precies dezelfde functie, maar de manier waarop de adressen zijn opgebouwd verschilt. De oudste soort IP-adres is IPv4, dit bestaat uit 4 groepen nummers van 0 tot en met 255, bijvoorbeeld 81.169.157.148. Omdat er schaarste aan IP-adressen dreigde te ontstaan, waren er meer verschillende nummers nodig. Daarom bestaat er sinds 1998 ook IPv6: 8 groepen van 1 tot 4 hexadecimale cijfers gescheiden door dubbele punten, bijvoorbeeld 2a01:238:43c5:1100:779d:224f:5c9:4be2.

Wat kan er gehackt worden aan een IP-adres?

Communicatie met apparaten via internet verloopt via poorten, waarvan er op ieder IP-adres 65.535 aanwezig zijn. Elke poort heeft zijn eigen functie. Als er een poort open staat is dit voor een hacker een kans om binnen te komen. Sommige poorten moeten geopend zijn om het apparaat te laten werken, maar het is erg belangrijk om alle ongebruikte poorten op slot te zetten. Zo kan de kans op een hack verkleind worden. Een pentest brengt bijvoorbeeld voor u in beeld hoeveel en welke poorten er bij u open staan.

Wanneer u een IPv6 adres heeft, brengt dit ook risico’s met zich mee omdat er meer apparaten met een IPv6 adres verbonden kunnen worden dan met een IPv4 adres. Hierdoor kan het verkeer oncontroleerbaar worden. Ervaring van BSM leert dat beheerders soms de beveiliging van IPv6-adressen over het hoofd zien.

Kan ik mijn IP-adres laten pentesten?

Elk IP adres kan gepentest worden, mits u kunt aantonen dat u de eigenaar bent van het van de op het IP-adres aangesloten apparatuur. Als een IP-adres begint met “10.”, “192.168” of met “172.” dan is de kans groot dat we voor zo’n test bij u langs moeten komen. Dit zijn namelijk voorbeelden van privéadressen. Alle andere adressen, waar die zich ook op de wereld bevinden, kunnen door ons worden gepentest. Meer informatie over IP adressen is te lezen op de ‘mijn IP adres pagina’  van wikipedia.

Als u een website heeft dan kunt u beter de naam van de website aan ons doorgeven in plaats van het IP adres, maar bijna altijd is het ook voor uw eigen veiligheid van belang om het IP adres te laten testen. Dit is immers een directe route naar uw computer of uw bedrijf. Kijk voor het beveiligen van een website op: beveiligen van website.

cyber security

Hoe laat ik mijn IP-adres pentesten?

Om uw IP-adres te laten testen moet u kunnen aantonen dat u de eigenaar bent van het apparaat op dit IP-adres. Wanneer u het IP-adres wilt laten testen dat u nu gebruikt om deze website te bezoeken, dan kunt u in ieder geval al aantonen dat u werkelijk op dit netwerk zit door in correspondenties de volgende veiligheidscode te versturen:

2. deze veiligheidscode >> 547091 <<

Deze code blijft een week geldig. Hierna wordt bij bezoek aan deze pagina weer een nieuwe code gegenereerd, die u weer een week kunt gebruiken. Neem voor vragen en mogelijkheden vooral contact met ons op of bezoek onze pagina over pentesten voor meer informatie. Wanneer u verdere vragen heeft over IP-adressen of over iets anders, neem ook dan gratis contact met ons op. Wij staan klaar om u te helpen.

Pentests

Er zijn meerdere momenten waarop een pentest zinvol kan zijn:
In de acceptatiefase van een nieuw systeem of een nieuwe applicatie;
Bij significante wijzigingen van een belangrijk systeem of een belangrijke applicatie;
Periodiek (jaarlijks/tweejaarlijks), om bestaande systemen te testen op nieuwe inbraaktechnieken;
lees meer

Audits

Met behulp van security audits kunnen bedrijven zorgen dat het beveiligingsniveau op orde komt maar daarna ook op orde blijft. Security Audits kunnen in verschillende vormen en frequenties worden uitgevoerd. Pre audit voor ISO 27001 certificering, interne audits en risico analyses.

Incident respons

Heeft u een cyber incident en snel hulp nodig? BSM kan u adviseren en doelgericht assisteren bij cybercrime. Het is belangrijk snel contact op te nemen om de schade zo veel mogelijk te beperken en de digitale sporen zo goed mogelijk veilig te stellen.

Hulp op afstand

Wilt u assistentie vanwege ene verdachte situatie of om te weten of iets goed beveiligd is? BSM kan ook op afstand met u meekijken en hulp bieden, overal ter wereld, als er een internet verbinding aanwezig is. Neem contact op voor meer informatie.